-След събуждане
Една чаша вода рано сутрин помага на организма да се активизира. Тя хидратира тялото, което се е обезводнило по време на нощния сън. Освен това стимулира метаболизма и задейства работата на всички вътрешни органи.
Допълнителен бонус е, че приемайки вода преди да сложите каквато и да е било храна в устата си, вие се прочиствате от натрупаните токсини.

-Преди хранене
Много хора имат навика да пият вода по време на хранене, смятайки, че така поемат храната по-лесно. Това обаче е неправилно и постига точно обратния ефект – стомахът се подува, а храносмилателните сокове и ензимите се разреждат.
Правилното време за пиене на вода е около 30 минути преди всяко хранене. Така вие давате сигнал на стомаха да се задейства и подпомагате храносмилането.
Водата, половин час преди хранене, е в състояние дори да редуцира теглото, защото понижава апетита. Изследване на университета в Бирмингам сочи, че пиенето на между 250 и 500 мл вода преди трите основни хранения може да доведе до намаляване на теглото с до 4,8 кг за 12 седмици.

-Час след хранене
Веднага след хранене също не е подходящ момент за пиене на вода. Едва около час, след като обядът или вечерята са приключили, е следващият правилен момент, за да утолите жаждата си. Така ще помогнете на тялото си да усвои хранителните вещества по-добре.
Преди и по време на тренировка
Почти всеки спортуващ е усещал живителната сила на водата по време на тренировка. Тя помага за оптимизирането на усилията и горенето на мазнините.
Добре е обаче да знаете също, че течностите имат нужда от около 60 минути, за да достигнат до мускулите.
Така че не пропускайте да подготвите тялото си за предстоящите усилия, пиейки чаша вода около час преди да започнете тренировката.
Можете да пиете вода и по време на самата тренировка, като е важно да е на по-големи глътки – 120-130 мл при жените и 150-180 мл при мъжете.

-Преди сън
Около час преди да се отпуснете в леглото е добре да изпиете още една чаша вода.
Докато спите, вашият организъм губи определено количество течности. Чашата вода обаче ще му съдейства да предотврати тази загуба и ще подпомага регенерацията на клетките по време на нощната почивка.

-Бутилка на една ръка разстояние
Жаждата е знак, че вече сте закъснели. Тялото губи флуидите си толкова бързо, че информацията не може да стигне веднага до мозъка.
Щом обаче умът ви вече е реагирал и ви дава сигнал за жажда, това значи, че организмът вече усеща недостиг на вода. Старайте се да не оставате жадни.
Полезен трик да го постигнете е да имате винаги бутилка вода на достъпно място. Когато шишенцето е пред очите ви, без да усетите ще посягате към него през целия ден и ще поддържате водния баланс в организма си.

-Сигнали за дехидратация
Освен жаждата, която е сигурен знак, че трябва да пиете вода на момента, има още някои сигнали, които показват по-сериозна липса на течности.
Цветът на урината е един от тях. Колкото по-бистра и прозрачна е тя, толкова по-хидратиран е организмът. По-тъмният ѝ цвят съответно показва, че трябва да приемате повече вода. Сухотата в устата или напуканите устни са друг важен сигнал, който не трябва да пренебрегвате.

-На малки глътки
Колкото и да е горещо навън, колкото и да сте се уморили от тренировката, избягвайте да се нагълтвате с много вода наведнъж. Така ще поемете и въздух заедно с течността и стомахът ви ще се подуе. Освен това, голямото количество вода не може да бъде пълноценно абсорбирано и част от нея просто преминава през тялото.

-На стайна температура
Ледената вода може да е освежаваща, но не е приятел на храносмилането. Тя буквално потушава храносмилателния огън. Така че по-добре я пийте на стайна температура.