Олигоминерална вода е сравниелно нов термин.

Всички знаем, че пиенето на поне два литра вода на ден е полезно за нашите тела, но може би не всеки се замисля, че е важно да подбираме внимателно вида вода, който пием. Със сигурност се съгласявате: обикновено бързаме и грабваме първата опаковка, която видим, или може би тази, която се продава, мислейки, че всички са еднакви.

Най-доброто решение е да изберете типа вода, който е специфичен за вашите нужди и метаболизъм. Наистина всички сме различни един от друг и нуждите на нашите тела са също толкова различни.

 

Водите в България.

В България почти всички минерални, трапезни и изворни води са с относително ниска минерализация.

Най-често се среща олигоминералната вода. Известна е още като вода с отимално ниво на минарализация – между 50 и 500 мг/л. Това означава, че те са идеални за ежедневна консумация.

Но каква е разликата между минералната, олигоминералната и ниско минерализирана вода? Кои са различните предимства? Нека да разберем заедно как да изберем правилния тип вода!

Олигоминералните води имат минерализация – твърди частици между 50 и 500 мг/л.

Това означава, че те са идеални за ежедневна консумация, като са кръстоска между ниско минрализираните и високо минарализираните води.

 

Използване.

Според здравия разум водата винаги е минерална, защото, дори и в много малки количества, тя съдържа определено количество минерали, които съставляват TDS (Totally Dissolved Solids). Тоест твърдата част, направена от минералите, които остават в един литър вода след изпаряване при 180 градуса.

Затова не забравяйте да прочетете етикета на опаковката.

Обикновено хората, които се интересуват активно от здравето си, често избират вода с минимална минерализация, но това не е задължително условие за положителен ефект, тъй като всичко зависи от индивидуалното функциониране на тялото на човека. Разбира се, ако сте склонни да развиете камъни в бъбреците, за предпочитане е да изберете олигоминерална вода, която, както всички знаят, насърчава диурезата. Но, например, тези, които се нуждаят от определен прием на минерали – спортуващите хора, децата, възрастните хора, чиито кости са склонни да отслабнат, трябва да изберат вода с по-висока минерализация.

Разбира се, вкусът също е важен фактор. Леката вода може да има вкус и пиете повече от нея, за да утолите жаждата си. Докато твърдата вода веднага утолява жаждата ви.

Най-полезният вариант, е да комбинирате и редувате едното и другото в зависимост от цялостния поглед върху вашата диета и здравословни потребности. По-високо минерализираната вода подпомага храносмилането. Докато олигоминералната вода, тъй като пречиства тялото повече, е идеална за тези, които не могат да приемат големи количества минерали (тези, които страдат от високо кръвно налягане, например). Не само, този тип вода често се препоръчва от педиатрите за приготвяне на адаптирано мляко или разреждане на краве мляко в диетата на кърмачетата.

Най-общо казано, с изключение на конкретни нужди и медицински състояния, за които винаги е най-добре да се консултирате с лекар, се предпочита редуване на консумация на мека и твърда вода, за да се възползвате и от двете, и да ограничите рисковете от злоупотреба с едното или другото.