Водата може да ви предпази от главоболие.

Недостигът на вода е водеща причина за чувството на yмоpа през деня и често може да причини главоболие. Една чаша топла вода ще разшири кръвоносните съдове, което помага на кръвта по-лесно да достига до мозъка. Повече вода = по-свеж, бърз и правилно функциониращ мозък. Каква проста рецепта, която може да има ключово значение за представянето ви на работното място!

До времето, в което човек се почувства жаден, тялото му е загубило 1% от водните си запаси.

Затрупани от множество задачи, често забравяме колко е важно да поддържаме нормални нива на хидратация в организма си. Не след дълго се появява главоболие, неконтролируеми прозявки и цялостен спад в ефективността. Точно това е червена лампа, че трябва да натиснем “refresh” с няколко глътки живителна течност. И ако 1% ви звучи незначително, да видим какво казва по въпроса следващата точка.

Дори леĸото обезводняване забавя човешкия метаболизъм.

Метаболизмът е начинът, по който се извършва обмяната на веществата в човешкото тяло. Важно е да се стремим да поддържаме бърз метаболизъм, за да бъдем по-здрави и силни. И тъй като повече от 70% от функциите в организма се извършват във водна среда, липсата на вода забавя и стресира всички процеси.

И ако всичко това звучи малко притеснително, замислете се кога последно отпихте от водата си. Окуражаваме ви да го направите отново сега!

Една камила може да изпие от 100 до 150 литра вода за 10 минути!

Но, за сметка на това, чудноватият бозайник издържа до седмица без дори капчица повече вода. Те са изключително добре приспособени да издържат на екстремните условия, които предлага пустинята. Телата им са перфектно конструирани така че да използват водата в тялото си оптимално – козината им отразява слънчевата светлина, което намалява потенето; особеност в строежа на ноздрите помага за задържането на вода при издишване; и, противно на общото вярване, гърбиците им са главно съставени от мастна тъкан. При метаболизирането на 1 грам мазнини се отделя около 1 грам вода.

Ако една най-обикновена камила е способна на всичко това, то вярваме, че и вие със сигурност можете да изпиете поне 2 литра в рамките на деня!

По-малко от 1 процент от водата на Земята е лесно достъпна и годна за пиене.

Ако в този момент, на по-малко от 10 метра от вас има питейна вода, чувствайте се богати. Възползвайте се от тази привилегия всяка възможна минута и не забравяйте, че водата дарява тялото със здраве, подмладява вида на кожата, и освежава мозъка. Нека бъдем благодарни за този дар.

Знаехте ли някой от тези интересни факти? А може би сте чували и други?

Споделете с нас в коментарите под статията!